RSS

Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесло



У світі виявлено майже 1000 сортів озимої і ярої м’якої пшениці – нащадків миронівських пшениць, які створені в 30 селекційних установах України, 44 - Росії, а також у наукових установах 9-ти інших держав колишнього СРСР та 12 країн світу, що свідчить про високий адаптивний потенціал миронівських сортів та їх високу сортоутворювальну здатність.

Вагомі наукові здобутки – це результат використанні творчої спадщини академіка В.М.Ремесло, наполегливої праці вчених інституту з академічними та галузевими науковими установами: Інститутом фізіології рослин і генетики НАН України, Інститутом захисту рослин та Інститутом рослинництва НААН України, Національним університетом харчових технологій МОН України, а також міжнародними селекційними центрами CIMMYT та ICADRA.

З 2007 року інститут очолює кандидат сільськогосподарських наук Валентин Сергійович Кочмарський, який нагороджений численними грамотами районної та обласної держадміністрацій, Кабінету Міністрів, Митрополита Київського і всієї України, подяками, в т.ч. Асамблеї ділових кіл, Дипломами учасника загальноукраїнського видавничого проекту Україна Аграрна, лауреата рейтингу «Лідер агропромислового комплексу – 2007», двічі лауреата загальнонаціональної програми «Людина року» в номінації «Аграрій року» та нагороджений трудовою відзнакою «Знак Пошани» 24.11.2006р.

Всього в інституті працює 170 осіб, з них 65 науковців, в т.ч. 1 доктор та 19 кандидатів наук, серед них селекціонери М.П.Чебаков, В.В.Кириленко, С.О.Хоменко, Л.А.Коломієць, Л.М.Голик, В.І.Дубовий, В.Й.Солона, та науковцій – рослинників Г.М.Ковалишина, В.П.Кавунець, В.Т.Колючий, Г.Ю.Борсук, Г.В.Мазільніков, Г.Д.Волощук, С.І.Волощук, Г.С.Колюча, Н.В.Булавка, В.І.Русанов та інші. В аспірантурі навчається 7 осіб.



Основними напрямами і видами наукової і господарської діяльності інституту є :

-    створення високопродуктивних з груповою стійкістю до хвороб і шкідників, з підвищеною стійкістю до екстремальних умов навколишнього середовища, з високою якістю зерна сортів озимої та ярої пшениці, озимого та ярого ячменю, озимого та ярого тритикале, проса, багаторічних трав;
-    фундаментальні дослідження генетичних, фізіологічних і біохімічних основ продуктивності, імунітету, стійкості до екстремальних умов навколишнього середовища, мінерального живлення, родючості грунту та проблем підвищення якості зерна;
-    розробка моделей та вдосконалення технології селекційного процесу та рослинництва в польових умовах та спорудах штучного клімату;
-    розробка і вдосконалення насінницьких технологій, схем первинного та елітного насінництва;
-    розробка і вдосконалення технологій виробництва товарної продукції пшениці, ячменю, тритикале та інших культур, які забезпечать охорону навколишнього середовища, ресурсозбереження, високу якість продукції та здоров’я людей;
-    розробка науково – методологічних засад створення, трансферу інноваційної продукції та удосконалення маркетингової діяльності в бюджетних установах аграрної сфери;
-    виробництво і реалізація високоякісного насіння сільськогосподарських культур;
 надання науково-методичної та консультаційної допомоги виробникам продукції рослинництва на комерційній основі.
За результатами державного сортовипробування на 2011 рік планується вперше районувати  сорти Миронівського
інституту пшениці імені В.М. Ремесло НААН:
  • сорт озимого ячменю "Жерар"
  • сорт озимого тритикале "Амур".
На 2010 рік в Державний реєстр сортів рослин придатних до поширення в Україні внесено 65 сортів селекції Миронівського інституту імені В.М.Ремесло, з них :
озимої м’якої пшениці – 37 сортів, ярої м’якої – 5 сортів, ярої твердої – 2 сорти, ярого ячменю – 8 сортів, озимого ячменю – 7 сортів, озимого тритикале – 2 сорти, конюшини лучної – 2 сорти, суданської трави – 1 сорт, проса – 1 сорт.

Довготривалі дослідження у стаціонарних та тимчасових польових дослідах інституту стали основою для розробки інноваційних технологій вирощування, які забезпечують одержання в Лісостепу України 7 – 9 т/га пшениці озимої та 4,5 – 5,5 т/га пшениці ярої з якістю зерна не нижче ІІІ класу, 6 – 7 т/га ячменю озимого та 5 – 6 т/га ячменю ярого високоякісного зерна.
За 2000-2005 рр. у Держреєстр України вперше внесено 9 сортів озимої пшениці – Миронівська 65, Миронівська 66, Крижинка. Миронівська ранньостигла, Ремеслівна, Веста, Мирхад, Сніжана та Деметра.
Необхідно відмітити, що сорти Миронівська 61, Миронівська 65 та Крижинка завдяки стійкості до дії біотичних та абіотичних чинників довкілля у різні роки було визнано національними стандартами державного сортовипробування озимої пшениці у зонах Лісостепу і Полісся.
Вперше у Державний реєстр на 2008 рік внесено 7 сортів зернових культур миронівської селекції, в тому числі 3 сорти пшениці озимої( Волошкова, Калинова, Колос Миронівщини), сорт ярої м’якої пшениці Струна миронівська, сорт ярої твердої пшениці Жізель, сортозимого ячменю Сейм та сорт ярого ячменю Авгій ; на 2009 рік - 6 сортів, в тому числі 4 сорти озимої пшениці ( Монотип, Мадярка, Економка, Хазарка), сорт озимого ячменю Тутанхамон і сорт ярого ячменю Псьол; а на 2010 рік – 8 сорті, в тому числі – 7 сортів пшениці озимої ( Пам’ять Ремесло, Миронівська сторічна, Мирлєна, Ювіляр миронівський, Ясногірка, Достаток, Наталка) та сортозимого ячменю Зубен.
Успішно проходять державне сортовипробування в Україні ще 6 сортів пшениці озимої (Славна, Унікум, Сміла, Спасівка, Злука, Легенда миронівська), сорт тритикале озимого Амур, сорт ячменю озимого Жерар, три сорти ячменю ярого ( Хадар, Лучезарний, Триполь), сорт ярого тритикале Араміс.
За 2008-2009рр. на державне сортовипробування Російської Федерації передано 15 сортів миронівської селекції, з них 12 сортів пшениці озимої та 3 сорти ячменю озимого, в тому числі в 2009 році – 4 сорти пшениці озимої( Мироновская короткостебельная, Мироновский стандарт, Мироновская колосистая, Мироновская васильковая), та 2 сорти ячменю озимого ( Паллидум 77, Сейм).
Дослідженнями відділу насінництва МІП НААНУ встановлено, що насіння нових сортів зернових колосових культур, яке вирощене в Миронівському інституті пшениці та його дослідному господарстві завдяки грунтово – кліматичним умовам та інноваційній технології вирощування має підвищені посівні якості та врожайні властивості, що забезпечує додатковий приріст урожайності 3 -5 ц/га.

Миронівський інститут пшениці імені В.М.Ремесло приймає участь у виставках, організовує семінари, конференції, Дні поля з метою ознайомлення виробників з сортами, технологіями вирощування.