RSS

Обґрунтовані поради про виховання дітей



Є чимало порад про виховання щасливої та здорової дитини. Багато з них засновані на суб'єктивному досвіді батьків і психологів. Представлені в статті рекомендації, навпаки, беруть початок із останніх наукових досліджень, присвячених розвитку й вихованню дітей.

Зріст дитини оманливий

Якщо ваша дитина високого зросту й виглядає старшою за свої роки - вона все ж іще дитина. Це дуже важливо розуміти батькам дітей юнацького віку. Період юності триває близько 10 років - приблизно з 11 до 19 років. У цей час відбувається активний розвиток мозку. Усі події, що відбуваються з маленькою людиною в юності, впливають на її доросле життя.

Підтримуйте боязких дітей

Незначна сором'язливість дитини - справа звичайна. Але результати досліджень говорять про те, що сором'язливість часто призводить до придушення емоцій, а це може спровокувати розвиток тривожних розладів. Батьки, які заохочують придушення емоцій дитиною, ще більше погіршують ситуацію.
Як же підтримати боязку дитину? Психологи кажуть, що для цього необхідно якомога частіше виводити її з зони комфорту, при цьому не намагаючись змінити. Сором'язливість деяких дітей є рисою їхнього характеру, її складно змінити. Легше навчитися повноцінно жити із сором'язливістю, ніж боротися проти неї.

Живіть теперішнім моментом

Батьки постійно думають про майбутнє, ось тільки діти, особливо у віці від 2 до 5 років, живуть тут і зараз. Щоб бути з дитиною на рівних, батькам необхідно навчитися жити теперішнім моментом.

Це особливо важливо для пошуку спільної мови з маленькою дитиною. Замість того, щоб говорити 3-річній дитині про майбутню подію (наприклад, про похід у дитячий садок), краще дати їй чітку інструкцію. Замість того, щоб сказати: «Скоро вже треба йти в садок», скажіть: «Пора вдягати куртку», «Пора виходити» тощо.

Говоріть дитині про те, що вона відчуває

У той час, як старші діти легко висловлюють свої емоції, молодшим часто не вистачає словникового запасу, щоб правильно описати їх. Діти у віці від 2 до 5 років тільки починають розуміти й усвідомлювати такі емоції, як страх, розчарування та інші.

Батьки можуть допомогти дитині висловити свої емоції, називаючи їх. Наприклад, ви можете сказати: «Тебе засмутило те, що на вулиці йде дощ і ти не можеш піти погратися».
Сповільнюйтеся

Шалений темп дорослого життя не дозволяє дитині розслабитися. Діти живуть у більш повільному темпі. Плануйте більше часу для дрібних спільних занять, наприклад, для приготування до сну, спільного походу в магазин. Це дозволить зблизитися з малюком і знайти взаєморозуміння.

Менше відволікайтеся

Ви перевіряєте електронну пошту або сидите в соціальних мережах замість спілкування з малюком? Не варто так робити. Складно бути разом з дитиною, коли ви постійно відволікаєтеся на сторонні речі. У таких випадках вона відчуває, що ви приділяєте весь свій час і увагу не їй. З дітьми не потрібно бути 24 години на добу. Але якщо дитина потребує вашої уваги, приділіть її без будь-яких умов.

Будьте ввічливими

Хочете, щоб ваші діти виросли ввічливими? Використовуйте слова «будь ласка» і «дякую» у своєму власному мовленні. Діти вчаться взаємодіяти зі своїм оточенням, наслідуючи приклад своїх батьків. Тому, якщо ви будете ставитися до всіх, починаючи з касирів і водія автобуса до вчителів і родичів, з повагою і чемністю, ваші діти будуть діяти точно так.

Пам'ятайте: підліткові істерики реальні

Істерики маленької дитини здаються несерйозними, однак подібні емоційні зриви можуть траплятися і в більш пізньому віці. Діти від 11 до 19 років часто відчувають соціальний, емоційний або ментальний стрес, з яким не можуть упоратися. Це викликає в них появу істерик, що дивує батьків.

У таких ситуаціях важливо зберігати спокій і чути свою дитину. Подаючи приклад стриманої поведінки, ви вчите дітей краще справлятися зі стресом.

Золоте правило

Це правило коротке та просте: не кричіть на свою дитину. Ніколи не робіть цього! Чим більше ви кричите на дитину, тим гірше вона буде поводитися.

Дотримуйтеся основних правил
Є багато рекомендацій про виховання дітей, і немає єдиного способу, який підійде всім. Однак є загальні правила, які допоможуть батькам виховувати дитину. Перш за все, необхідно встановити з дітьми довірливі й теплі стосунки. Ви повинні знати потреби дитини. Також їй необхідне місце, в якому вона буде почуватися комфортно. Стаючи дорослішими, діти відчувають потребу у свободі, щоб розбиратися в собі й припускатися помилок. Однак усі дії дитини мають відповідати її віку.
Суворість має свої наслідки
Дослідження підтверджують, що суворість або зайвий контроль при вихованні дитини можуть негативно позначитися на її психічному здоров'ї навіть через тривалий час. Діти, яких виховують суворо, більш схильні до ожиріння.

Учені з'ясували, що діти у віці 2-5 років, чиї батьки встановлюють їм жорсткі межі, мало спілкуються з ними й не виявляють любові до них. Вони на 30 % більше схильні до ожиріння, ніж їх однолітки, батьки яких відкрито проявляли почуття.
Важлива роль батька у вихованні дитини
Забудьте стереотип про незграбного батька, який не може навіть поміняти підгузки дитині. Сучасні дослідження показують, що батьки мають виховувати дитину не гірше, ніж матері. Більш того, вони володіють цінними батьківськими навичками.

Психологи кажуть, що батьки суттєво впливають на життя своїх дітей. По-перше, вони грають зі своїми дітьми в більш «грубі» ігри, ніж матері. Це допомагає дітям контролювати своє тіло й емоції.

Практична спрямованість ігор розвиває навички здорового ризику, які в майбутньому позначаються на амбіціях дитини. Важливі також тісні стосунки з батьком - вони дають дитині відчуття захищеності. Дослідження показують, що діти, у вихованні яких батько брав активну участь, менше стають жертвами сексуального насильства.
Будьте авторитетними
Ви хочете вберегти дитину від експериментів з алкоголем і наркотиками? Як стверджують психологи, найбільш ефективний спосіб домогтися цього - використовувати авторитетний стиль виховання. Діти, яких батьки контролювали, але в той же час любили, були менш схильні до куріння та вживання алкоголю на відміну від дітей, чиї батьки не контролювали їх і приділяли їм недостатньо уваги.
Не висувайте занадто високі вимоги
Спілкуватися з дітьми важливо, проте їм не потрібно детально пояснювати кожне ваше рішення. Обговорюйте з дітьми тільки дійсно важливі рішення, а незначні (наприклад, що приготувати на обід) приймайте самостійно.
Заохочуйте дружбу
Дружба дитини в підлітковому віці іноді збиває батьків з пантелику (чому це їхня дитина пропадає з кимось цілими днями?), але такі стосунки дуже важливі для розвитку її соціальних навичок.

Діти намагаються розвивати соціальні навички, такі як, наприклад, створення безпечного оточення, проте зазвичай у них це виходить не відразу. Друзі вчать дитину домовлятися, шукати компроміс і планувати спільні справи.
Використовуйте почуття гумору
Розслабтеся! Психологи стверджують, що гумор у спілкуванні з дитиною допомагає їй досягти успіху в соціальному житті. Коли батьки жартують і фантазують, дитина вчиться мислити творчо, заводити друзів і справлятися зі стресом. Тому не соромтеся іноді жартувати разом з дитиною - в майбутньому вона буде вам вдячна.
Будьте позитивними
Батьки, які вихлюпують негативні емоції на своїх маленьких дітей або поводяться з ними грубо, можуть зустрітися з агресивністю свої дітей у дитячому садочку. Це погано, оскільки агресія у ставленні до дитини п'ятирічного віку призводить до її агресивності в майбутньому. Ця агресія поширюється навіть на її майбутнього партнера у стосунках. Тому, якщо вас оточують агресивні діти або батьки, постарайтеся поменше з ними спілкуватися. Так ви позбавитеся від проблем у майбутньому.
Розвивайте в дитині самоспівчуття
Батьківська провина - поширене явище, але з нею можна впоратися. Дослідження показують, що самоспівчуття - дуже важлива життєва навичка, яка допомагає людям витримувати життєві випробування. Самоспівчуття пов'язане з такими якостями, як усвідомленість, уміння управляти думками й емоціями, не пригнічуючи їх, людяність, співчуття до тих, хто оточує, а також здатність розпізнавати власні страждання й відповідальність за рішення проблем. Батьки можуть використовувати самоспівчуття для того, щоб справлятися з труднощами при вихованні дітей. Таким чином, батьки подають позитивний приклад своїм дітям.
Відпускайте своїх дітей
Коли діти їдуть з дому, батькам потрібно відпустити їх. Студенти-першокурсники, які відчувають надмірну опіку батьків, частіше відчувають занепокоєння, збентеження й менш відкриті до нового досвіду, ніж їхні однолітки, яким батьки дають більше свободи. Це не означає, що потрібно дозволяти дитині в 17-18-річному віці робити все, що вона захоче. Однак, якщо ви контролюєте кожен її крок, вам варто задуматися над своєю поведінкою.
Зміцнюйте стосунки зі своїм чоловіком
Після народження дитини не дозволяйте побутовим негараздам зруйнувати ваші стосунки з чоловіком. Дослідження показують, що дев'ятимісячні діти, чиї батьки відчувають матеріальні труднощі або близькі до розлучення, в майбутньому (найчастіше у дворічному віці) мають проблеми зі сном. Причиною цього є стресова обстановка в сім'ї.
Прагніть до душевного здоров'я
Якщо ви підозрюєте в себе депресію, зверніться по допомогу заради себе та своєї дитини. Дослідження показує, що матері, які страждають на депресію, гірше справляються з батьківськими обов'язками, гірше реагують на плач дитини в порівнянні з психічно здоровими матерями. Діти, яких виховують матері, які страждають на депресію, самі стають більш схильними до стресу в дошкільному віці. Такі перспективи можуть здатися похмурими, однак психологи обнадіюють: батьки можуть навчитися позитивно виховувати своїх дітей, навіть якщо самі страждають на психологічні розлади.
Мами, ставитеся до своїх синів добре!
Як показують дослідження, близькі стосунки з матір'ю запобігають нападам істерики у хлопчиків. Теплі довірливі стосунки між матерями й синами допомагають останнім уникнути проблем з поведінкою. Сини залежать від стосунків з матір'ю навіть більше, ніж доньки. В цілому діти відчувають необхідність безпечного зв'язку з батьками, який стане міцною основою для дорослого життя дитини.

Зв'язок з матір'ю також є запорукою здатності дитини в майбутньому встановлювати стосунки. Психологи стверджують, що тісні стосунки з матір'ю у дітей до 14-ти років сприяють міцним романтичним стосункам в юності. Взаємодія й спілкування з батьками дуже важливі для дитини: на цьому прикладі вона вчиться будувати власні стосунки з іншою людиною.
Не переймайтеся через дрібні сварки
Підлітки, які сперечаються з батьками, можуть бути нестерпними, але так вони висловлюють протест проти тиску тих, хто їх оточує. Іншими словами, незалежність у сім'ї допомагає здобути незалежність серед друзів.

Однак не варто хвилюватися. Діти не обов'язково сваряться з батьками. Теплі стосунки з матір'ю сприяють тому, що підліток менше відчуває тиск свого оточення. Підліткам необхідно навчитися постояти за себе, але їм також потрібна підтримка батьків.
Не прагніть до досконалості
Ніхто не ідеальний, тому не мучте себе спробами стати ідеальними батьками. Як показують дослідження, новоспечені батьки, які думають, що суспільство очікує від них, щоб вони були ідеальними батьками, більше схильні до стресу й невпевнені у своїх навичках виховання дітей. Якщо не звертати уваги на тиск суспільства, ви зможете більш спокійно виховувати дітей.
Цікавтеся своїми дітьми
Усі батьки думають, що вони знають найкращий спосіб виховувати дітей. Але, як виявляється, немає єдиного способу, який підійшов би всім. Психологи стверджують, що діти, чиї батьки скеровують свій стиль виховання у відповідності з індивідуальними особливостями дитини, на 50 % менше схильні до занепокоєння й депресії, ніж їхні однолітки, які мають більш суворих батьків.

Дітям необхідна підтримка батьків, особливо тим, які відчувають труднощі з управлінням емоціями. Однак батьки своєю надмірною опікою можуть нашкодити дитині. Вихід із ситуації, що склалася - надавати дитині допомогу, коли вона сама цього просить.